Wednesday, September 1, 2010

Kekurangan MODAL!!!‘Mumm.. cepatnya masak hari ni,mengapa mum?tanya anak bongsu saya sejurus meletakkan beg sekolahnya(sibongsu panggil saya mum/mama,si along-ibu dan si angah -umi/ma>special bukan??)..Ooo hari ni mungkin abah sampai lewat petang,jadi tak mahulah abah sampai, mum masih di dapor...kata saya kepada sibongsu.Kebiasaannya pada bulan ramadhan,saya akan menjadi ’chef’ setelah bersolat asar.Tetapi memandangkan abahnya dalam perjalanan balik yang jaraknya beratus km,jadi saya tidak mahu keletihan dia disambut dengan saya masih sibuk di dapor.
’Penat’..tanya saya...suami menjawab soalan saya dengan mata yang menggambarkan keletihannya.’Outstation semasa ramadhan cukup meletihkan,..kita semakin kekurangan modal’kata suami sambil meluruskan tulang belakangnya dikatil.Haa kekurangan modal?ngapa? tanya saya.Ya hari demi hari ramadhan berlalu,umur kita semakin pendek,umur adalah modal kita,kalau kita tak guna betul betul modal yang ada,cukup ke bekalan kita?Tanya suami kembali...Soalan yang cukup mudah tetapi jawapannya cukup menyebabkan saya berfikir seharian..’Ramadhan..kekurangan modal?...bekalan?’..
Ramadan bulan yang cukup sesuai untuk menggunakan modal yang kita ada bagi meraih keuntungan,Keuntungan itulah salah satu bekalan kita...Kalaulah balik kampong untuk berhari raya hanya memakan masa beberapa jam atau hari sahaja,berbagai bekalan telah memenuhi ruang kenderaan kita.Apatah lagi untuk menempuh masa yang begitu panjang..panjangnya tiada siapa yang tahu kecuali DIA.. Sesungguhnya kita sangat mendambakan bekalan.
Ya..kita masih berbaki 7 malam dari 10 malam terakhir ramadhan.Sebahagian dari kita sibuk menyiapkan tempahan pakaian,langsir dan sebagainya.Sebahagian lagi sibuk membeli barang barang keperluan untuk membuat kuih raya.Tidak kurang juga anak anak diperantauan mengira hari untuk merayakan hari kemenangan bersama ibu bapa.Begitu juga masjid dan surau disemarakkan dengan iktikaf dan qiamulail.Ianya cukup meriah!Meriahnya kita kerana kita tidak lupa merebut peluang keemasan ini.Kita mempersiapkan bekalan agar kita tidak menyesal di hari yang tidak ada gunanya harta benda dan anak pinak kecuali hati yang sejahtera..Selamat memburu lailatul Qadr,semoga berjaya..Salam kehangatan ukhuwwah...

No comments:

Post a Comment