Sunday, July 10, 2011

Ohh itu bukan....


Sambil menunggu penerbangan Jeddah-Singapura tidak sampai sejam lagi,,kelihatan 3 orang kanak kanak bermain.Abangnya mengejar adiknya yang mungkin hanya berusia 3 tahun.kedengaran adiknya menjerit jerit apabila dipegang si abang..tiba tiba seorang kanak kanak perempuan(mungkin kakak kepada 3 kanak kanak ini) menampar pipi se adik dengan kuat..alamak kesiannya'kata saya kepada suami di sebelah..ohhh itu bukan yang Rasulullah ajar..kata saya..si kakak ni 'belajar' dari siapa agaknya.?sambil mata saya mengekori si kakak yang akhirnya terpaksa mendukung adiknya yang tak berhenti menangis hingga ke hujung sana..
Di Sudut bertentangan, beberapa perempuan yang berjubah hitam telah bertukar wajah sebaik saja sampai ke lapangan terbang. ohhh itu bukan yang Rasulullah ajar.kata saya didalam hati.Rasul telah mengangkat darjat wanita tetapi wanita sendiri yang melemparkan dirinya ke lembah hina.
Sampai ke tanah air berita tergempar di muka depan surat khabar mengenai pembunuhan kejam seorang remaja cukup menyentuh perasaan..manusia apakah ini? sekali lagi hati saya mngungkap..ohhh itu bukan yang Rasulullah ajar.Betapa bejatnya umat apabila meninggalkan apa yang telah dibekalkan oleh Rasul tercinta!
Kepala semakin ligat memikirkan diri,keluarga dan umat setelah menyaksikan/mendengar pelbagai peristiwa yang menggambarkan umat kian jauh dari petunjuk Illahi.

No comments:

Post a Comment