Saturday, January 7, 2012

Rencah rencah kehidupan


Sebaik saja suaminya balik dari masjid di pagi itu,si isteri setia lantas bertanya "bang nak makan apa pagi ini?nasi goreng,jemput jemput ikan bilis atau apa?"
"Tak payah susah susah,hari ini abang masak,emms kita sembang sembang ya"wajahnya tenang sambil tersenyum.

"Ngape ni?mimpi indah ke malam tadi?"si isteri mula mengusik...
"Emms sebenarnya sayang telah mencuri...mencuri hati abang sejak lama dulu" si suami berkata dengan nada perlahan sambil menanggalkan pakaian solatnya tetapi jelas kedengaran di telinga sang isteri...

Begitu teman rapat berkongsi cerita.Dia rasa tak sangka sudah puluhan tahun berkahwin,kata kata romantik seperti itu selalu diucap oleh suaminya.Rumahtangga mereka biasa di uji,kadang kala cukup hebat tetapi bila mereka meletakkan asas yang kukuh semasa pembinaan(dengan izin Allah jua),mereka menjadi pasangan bahagia hingga saat ini...Moga bahagia selamanya.

PESANAN:Binalah rumahtangga di atas asas yang kukuh(agama) nescaya kita akan mengecapi kepuasan yang sukar untuk diterjemahkan insyaAllah, tanpa menafikan faktor faktor lain.

Melangkah ke masjid untuk solat asar petang itu memberi suatu kelainan.Terpandang tulisan di pintu masuk tempat solat wanita

"Wanita hendaklah menutup aurat ketika berada di dalam masjid"

"Emms bagus peringatan ini.."terlintas difikiran saya..

Itu antara usaha mereka yang diamanahkan dalam menguruskan masjid bagi memastikan adab adab terjaga bila datang ke masjid.Memang suatu langkah yang sepatutnya dipuji.

Laa ada lintasan lain pulak..

"Bagaimana kalau ada yang memahami bahawa hanya ketika di dalam masjid sahaja aurat perlu ditutup?"Aduhai...

Jom kita rujuk surah Al Ahzab ayat ke 59 yang bermaksud:

"Wahai Nabi,katakan kepada isteri isterimu,anak anak perempuanmu dan isteri isteri orang mukmin 'hendaklah mereka menutup jilbabnya ke seluruh tubuh mereka' yang demikian itu agar mereka lebih mudah dikenali,sehingga mereka tidak diganggu.Dan Allah Maha Pengampun,Maha Penyayang."

Kalaulah kita boleh solat dengan pakaian kita(bersama tudung yang dipakai) tanpa perlu menggunakan telekong sembahyang, maka itu merupakan pakaian kita telah memenuhi tuntutan menutup aurat kita..

PESANAN:Berhati hati dalam memilih dan mengenakan pakaian yang kadang kala boleh menjerumuskan kita dan orang lain ke lembah dosa!.


Ber 'sms' dengan anak yang sedang mengikuti program pasca SPM sekolahnya cukup mengujakan...Kekadang kesianpun ada sebab programnya agak mencabar dan cukup meletihkan.Tetapi dalam masa yang sama ia merupakan suatu latihan supaya anak anak 'lasak' dengan kehidupan di luar sana..

"Mum,dah sampai ke KKTM petang tadi.After ni ceramah by ustz MI."-8.25malam hari pertama

"Alhamdulillah,makan roti tadi tak?,moga dapat manafaat"-8.26malam

"makan,semua kata sedap"-9.03malam

"Mama mesti dah tidor kan?Nite.sayang mama"-12.28pagi hari ke 2

"nite,sayang adik..rindu.mama baru lepas solat"-12.31pagi

"adik apa khabar hari ini?"-8.06malam

"stress..call sekarang boleh?"-9malam

Berbual,memujuk dan memberi kata kata perangsang kepada anak anak cukup perlu apatah lagi dalam keadaan yang sangat diperlukan si anak.

Sempat berpesan semoga banyakkan membaca Al qur'an,istighfar dan zikir.Mohon kekuatan daripada ALLAh yang Maha Gagah Perkasa...

PESANAN:"Anakku,kalau Islam diHAYATI,apa jua yang kita rasa,apa jua yang kita tempuhi, ianya tetap dan mampu dikawal dengan akhlaq yang mulia,,percayalah"

No comments:

Post a Comment